Китайският флот отправи многократни предупреждения на американски самолет, нахлул в спорна територия

Китайският флот отправи няколко предупреждения към американски самолет за наблюдение от последно поколение, нахлул във въздушното пространство над някои спорни острови в Южнокитайско море, призовавайки го да напусне района.
В опита си да оспори укрепващото военно присъствие на Китай в Южнокитайско море, самолета Boeing P-8 Poseidon, провеждал разузнавателна мисия над военна инсталация, която е в процес на изграждане на серия от изкуствени острови. Самолетът получил осем предупреждения от яхтеното пристанище на азиатския гигант, с настояване да напусне зоната. Екип на CNN е пътувал на борда на P8-А, по време на полета над островите.
Китайските военни съоръжения, които в момента са в процес на изграждане на риф Fiery Cross край островите Spratlys и включват 3000 м писта и радари за ранно предупреждение, биха могли да започнат да функционират по-късно тази година, според портала "Business Insider".
Южнокитайско море е обект на различни териториални спорове между Китай, Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам, като суверенитетът на различни китайски острови и околните води, се оспорва.
Китай предупреди САЩ да не

Станете почитател на Класа