Обама: На иранската ядрена бомба ще пише името ми

Тази седмица президентът на САЩ Барак Обама даде интервю за колумниста на Тhe Atlantic Джефри Голдбърг, в хода на което засегна най-актуалните проблеми на близкоизточната политика и, в частност, споразумението за иранската ядрена програма, борбата с „Ислямска държава" и ръста на антисемитизма. „След 20 години, ако аз, дано даде Господ, все още съм жив, а Иран се сдобие с ядрена бомба, то на нея ще бъде изписано моето име. Затова мога да твърдя, че в допълнение към националните интереси на САЩ аз защитавам също и своята репутация", заяви американският държавен глава.

Обама отбеляза широката подкрепа, която получава от еврейската общност в САЩ и увери, че е готов по всякакъв възможен начин да защитава интересите на Израел, което обаче не му попречи да разкритикува заселническата експанзия на Тел Авив, както и нелицеприятните изявления на Бенямин Нетаняху по адрес на израелските араби.

Обама подчерта и неизменния ангажимент към сигурността на Израел и решително отхвърли подозренията в това, че сделката с Иран противоречи на това твърдение. Той също се поинтересува каква алтернатива на споразумението може да предложи правителството на Нетаняху.

Президентът на САЩ отхвърли предположението, че неприкритият антисемитизъм на иранското ръководство свидетелства за неговата ирационалност. „Фактът, че вие сте антисемит или расист, не означава, че вие не искате да оцелеете, че не ви е грижа за просперитета на икономиката, не се стремите да останете на власт. Това, че върховният лидер на Иран е антисемит, не означава, че той няма други, по-важни стимули и интереси", каза той.

Обама също обеща да разясни на иранците, че техният антисемитизъм ще им струва много скъпо – за разлика от довоенна Европа.

В хода на разговора също бе обсъдена и военната кампания под егидата на САЩ против терористичната групировка „Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Американският президент Барак Обама е убеден, че борбата срещу радикалната групировка ще продължи дълги години, но не се съмнява в крайния успех срещу джихадистите. „Не вярвам, че ще загубим", коментира държавният глава на Съединените щати по повод тактическото отстъпление в Ирак и Сирия след последните успехи на есктремистите.

По-рано Обама определи като тактическо отстъпление предаването на иракския град Рамади на ислямистите.По думите му, „това не означава, че губим войната с терористите".

Станете почитател на Класа