Кой ги направи:? Намериха инструменти от камък много по-стари от първите хора

Намерени в Африка инструменти от камък, са стотици хиляди години по-стари от най-ранните хоминиди. Откритието, което може да пренапише историята на археологията, хвърля тревожeн въпрос.
Екип от американски палеонтолози откри в археологически обект набор от стари издълбани камъни на най-малко 3,3 милиона години, или стотици хиляди години преди появата на първите хора. Инструментите са били открити сред фосили на хоминиди в археологическия обект Lomekwi в Кения. Това съответства на епохата плиоцен, която предшества появата на първите хора.
Откритието може да пренапише историята на археологията във връзка с еволюцията на хоминидите. Авторите на откритието, публикували изследването в списание "Nature", предлагат наименованието "Lomekwian" на английски език за новата прото-хуманна индустрия, която е със 700 000 година по-възрастна от Оlduvayense, първата известна досега.
150 намерени инструменти включват чукове, наковални и други издълбани камъни. Авторите са били в състояние да използват тези инструменти, за да отворят ядки или грудки или да счупят стволовете на паднали дървета и да извадят от тях насекоми.
Любопитният въпрос сега е: кой е направил инструментите?

Станете почитател на Класа