Светът през 2030: какво предричат най-умните хора днес?

Списанието 'Politico' проведе проучване сред "умните хора" на нашето време, за да сравни техните прогнози за 2030 година.Бил Гейтс, най-богатият човек в света, прогнозира, че през следващите 15 години човечеството може да намали детската смъртност и да се пребори с детския паралич. Гейтс също прогнозира, че земеделската революция ще даде възможност на Африка да бъде самодостатъчна през 2030 г., и че броят на бедните страни ще продължи да намалява.
"През последните пет години Руанда постигна най-големия спад в детската смъртност в историята на света. И ние знаем каква здравна система установеха, знаем какво ваксини прилагат. Етиопия копира тази система, всички копират. По този начин ние ще видим понижение на смъртността и в други страни," каза той.
Средната продължителност на живота до 2030 г. ще нарастне с две години поради комерсиализацията на геномиката и използването на гени в козметологията и медицината, каза Алек Рос, старши изследовател в Колумбийския университет.
Злоупотребите с гражданските права и правата на човека са възможни само затворен за свободния поток информация системи. Развитието на високотехнологични инструменти, използвани за информиране ще даде повече сила на свободните медии, твърди Кенет Рот, изпълнителен директор на Хюман Райтс Уоч.
Момичетата в някои части на Африка, Близкия изток и Южна Азия,които сега са на 10 години, няма да имат право да контролират плодовитостта си, да изберат своето бъдеще и да изградят кариера заради натиска от ултраконсервативното семейство. Въпреки това, през следващите 15 години тази ситуация ще претърпи значителни подобрения, каза Нанси Бърдсол, президент на Центъра за глобално развитие.
Естония предлага на своите граждани, а напоследък и на чужденци, цифрови документи за самоличност, които позволяват подписване на договори, изпращане на електронна поща и работа с правителствените услуги от всяка точка на Европейския съюз.

Естония е успешен пример за използване на съвременни технологии за благополучието на своите граждани, подчерта Едуард Лукас, експерт на "The Economist"в областта на енергетиката и природните ресурси.

Станете почитател на Класа