Федерико Гарсия Лорка е убит по официална заповед

Драматургът и поет Федерико Гарсия Лорка е арестуван и убит по заповед на дясното крило военни власти в Гранада, според наскоро разкрити документи, които хвърлят светлина върху смъртта на една от най-високопоставените жертви на Испанската гражданска война.
Документите от 1965 г. съставени от управление на полицията на Гранада и получени от The Guardian, са първото по рода си признание на длъжностни лица от ерата Франко за участието им в смъртта на автора на „Домът на Бернарда Алба" през 1936 г.
Обстоятелствата около смъртта на Лорка и местонахождението на останките му продължават да бъдат една от най-големите загадки на съвременната история на Испания. Досега се смяташе, че поетът е бил екзекутиран от крайнодясен пикет заедно с още трима души.
Документите, публикувани в четвъртък са свързани с разследване на френската авторка Марсел Оклер през 1960. Искането й за информация се прехвърляло между няколко министри, след което полицията на Гранада е помолена да напише доклада, 29 години след смъртта на Лорка.
Получените документи показват, че Лорка е преследван за своите вярвания, описвайки го като "социалист и масон", за когото пълзяли слухове за "хомосексуализъм и необичайни практики". След две полицейски претърсвания на дома му той избягал в къщата на свой приятел от страх.
През август Лорка е арестуван и отведен с кола близо до Fuente Grande, заедно с още един задържан, казват документите. Той е екзекутиран "незабавно, след като признава и е погребан в дерето, в един много плитък гроб". Не са дадени подробности по съдържанието на неговото самопризнание.
Генерал Франко е заявил, че твърденията за участието на режима му в смъртта на поета са били пропаганда. "Писателят е починал, смесвайки се с бунтовниците, това са естествени инциденти във войната".

Станете почитател на Класа