Папа Франциск ще посети Куба през септември

Папа Франциск ще пътува до Куба през септември в навечерието на посещението си в САЩ, обяви Ватикана. В изявлението се казва, че папата ще бъде в Куба "по покана от гражданските власти и епископите на Куба".
Папата има заслуга за дипломатическото размразяване през декември миналата година, след десетилетия враждата между комунистическа Куба и САЩ. САЩ наложиха търговско ембарго на Куба след революцията от 1959 г., водена от Фидел Кастро. Римокатолическата църква е поддържала връзки с Хавана и след революцията. Тя е организирала поредица от тайни дипломатически срещи и посредничила в сближаването на двете страни. Разговорите са включвали пряко папа Франциск.
В изявлението, говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, не предостави подробности колко време ще продължи посещението на папата.
78-годишният аржентински папа ще бъде третият папата в Куба, след посещенията на Йоан Павел II през 1998 г. и Бенедикт XVI през 2012 година.
"Присъствието на Негово Светейшество в Куба ще бъде запомнящо се. Той ще получи най-топлото гостоприемство на кубинския народ ", каза кубинският външен министър Бруно Родригес.
Самият папа не е непознат за Куба - той е бил там по време на посещението Папа Бенедикт XVI и е автор на книга за Куба. След Куба, той ще продължи пътуването си до Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.
Очаква се той да говори пред съвместно заседание на Конгреса на САЩ, а също така и пред ООН.

Станете почитател на Класа