Путин срещу геноцида и марихуаната

Руският президент Владимир Путин призна избиването на арменците в Османската империя през 1915-1917 г. за геноцид, предаде Интерфакс. Държавният лидер призова международната общност да направи всичко по силите си, за да се предотврати повторението на подобни жестокости. Това се казва в публикувано на сайта на Кремъл писмо на Путин до участниците в конференцията "За свят без геноцид", провела се вчера в Москва.
"24 април 1915 г. е печална дата, свързана с едно от най-ужасните и драматични събития в историята на човечеството - геноцида на арменския народ", пише в обръщението си президентът. "Сто години по-късно, трябва да склоним глави в памет на всички жертви на тази трагедия, която в нашата страна винаги е била възприемана като наша собствена болка и нещастие", допълва Путин. Той подчертава, че Русия ще бъде обективна и последователна, и заявява, че не може да има оправдание за масовите кланета на етническата общност.

Президентът е категоричен, че новото поколение арменци трябва да живее в мир и хармония, без религиозни вражди, но трябва да е наясно с ксенофобията и агресивния национализъм. Днес (25 април) Путин ще участва в церемониите в Ереван по повод 100 г. от арменския геноцид. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че посещението на държавния глава в Ереван няма да навреди на отношенията между Русия и Турция.

Междувременно по време на Московската антинаркотична конференция вчера президентът се обяви против узаконяването на дрогата. „Русия с тревога възприема законодателните инициативи на отделни страни за легализиране на т.нар. леки наркотици", заяви Путин на форума. Той подчерта, че Москва е за пресичане на оборота по света на всички видове дрога предаде РБК.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изпрати послание към участниците в конференцията, в което заявява, че наркотиците влияят на глобалната сигурност и устойчивото развитие на държавите. „Ставките са високи – ежегодният незаконен оборот на дрога носи 320 млрд. долара и тези средства отиват за финансиране на насилието и тероризма", пише още Бан Ки Мун.

Станете почитател на Класа