Резултатите от вота в Гърция разделиха Европа

Изборната победа на гръцката крайнолява партия СИРИЗА, която се обявява против строгите мерки за икономии, раздели Европа, пише "Сега". Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че вотът ще увеличи икономическата нестабилност. Германският канцлер Ангела Меркел очаква новото гръцко правителство да спази ангажиментите, поети досега от страната в областта на икономическите реформи и бюджетните икономии, заяви говорителят й Щефан Зайберт. Той подчерта, че Германия иска Гърция да остане в еврозоната. Френският президент Франсоа Оланд, който е противник на строгата политика за икономии, се обяви за тясно сътрудничество с Атина, за да се гарантира растежът и стабилността на еврозоната. "Победата на СИРИЗА в Гърция може да подпомогне налагането на гъвкавост в Европа, както настоява Италия", каза италианският външен министър Паоло Джентилиони.

Лидерът на спечелилата вота левица СИРИЗА Алексис Ципрас вчера положи клетва като нов министър-председател на Гърция. Малко преди това той се споразумя за формиране на правителство с дясната популистката партия "Независими гърци", която също се противопоставя на строгите мерки за икономии, наложени от международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ срещу финансова помощ. "Гърция има правителство, партията "Независими гърци" гласува доверие на кабинета", обяви лидерът на партията Панос Каменос. Днес се очаква да бъдат обявени имената на министрите. Според осведомени Панос Каменос ще влезе в новия кабинет като министър на търговския флот.

СИРИЗА, която получи 36,34% от гласовете, ще има 149 депутата в 300-местния парламент. "Нова демокрация" на досегашния премиер Андонис Самарас е подкрепена от 27.81% от избирателите и ще разполага със 76 депутати. "Независими гърци" е шеста политическа сила в Гърция с 4.75% от гласовете и 13 депутати. Така двете партии в управляващата коалиция ще имат 162 гласа в парламента.

Станете почитател на Класа