Русия плаши САЩ с война, ако я изхвърлят от SWIFT

Русия заплаши, че ще приеме като обявяване на война от САЩ, ако бъде изхвърлена от международната банкова система за разплащане SWIFT, съобщава „Бизнес инсайдър".

"Посланиците могат да бъдат отзовани от столиците на двете страни, което означава край на отношенията между двете държави", заплашил в Давос, Швейцария, шефът на руската банка ВТБ Андрей Костин.

„Ако няма връзки между банките, значи, че държавите са на ръба на война. Това ще бъде много опасно положение", посчоил Костин на английски пред корепосндент на „Бизнес инсайдър".

Костин бил много ядосан, когато репортерът му задал въпрос, свързан с евентуално разрастване на финансовите санкции срещу Москва, които САЩ и ЕС наложиха след анексията на Крим през пролетта на 2014 г. „Ако Русия бъде изключена от SWIFT отношенията със Съединените щати ще бъдат същите, каквито са САЩ - Иран", допълнил банкерът. Той обаче припомнил, че Русия току-що е създала своя собствена система за междубанкови разплащания, която щяла да бъде алтернатива на SWIFT. "Бизнес инсайдър" посочва в редакцинен коментар, че досега не е била разглеждана възможността за напълно изолиране на Русия от трансфера на капитали. В коментара се изтъква, че Москва вероятно преиграва с пропагадна цел.

Костин признал, че Русия преживява много труден момент.

„Много е тежко и сигурно ще стане по-лошо", заявил той. „Трябва да учим хората и компаниите да променят начина си на живот", подчертал банкерът.

Андрей Костин не е в списъка на санкциите срещу руски бизнесмени и банкери. В интервю за в. „Уолстрийт джърнъл" той заяви, че миналата година планирал да прекара отпуската си в американски зимен курортен комплекс в Колорадо, но трябвало да промени намеренията си заради влошилите се отношения между Москва и Вашингтон.

На свой ред бившият министър на финансите на Русия Алексей Кудрин заявил в Давос, че президентът Владимир Путин може би не е съвсем наясно за високата цена, която Русия ще трябва да плати заради сегашния политически курс, съобщава „Бизнес инсайдър".

„Путин вероятно се съветва с експерти, но не зная какви препоръки му дават. Русия е изправена пред вълна от банкови фалити. Цената, която Русия ще заплати, е много по-висока от това, което си представя президентът", посочил Кудрин, който си подаде оставката като финансов министър заради линията на Кремъл да изолира реформаторите в кабинета от вземането на важни решения.

В допълнителен коментар „Бизнес инсайдър" припомня, че президентът Владимир Путин още в началото на втория си мандат през 2012 г. е проявил явна агресивност в политиката на Русия към САЩ, позовавайки се на издадена наскоро книга, озаглавена „Оста Русия - Китай", написана от Дъглас Шон и Мелик Кейлан. По повод повторната си изборна „победа" Путин организирал пищен банкет в скъпия московски ресторант „Нов век", където събрал членовете на елитната организация „Валдай клуб", в който членуват и редица видни бизнесмени от САЩ.

Банкетът бил повече от разточителен. На масите били сервирани блюда, които не влизали в комбинциите дори на най-скъпарските заведения в Европа и в САЩ. Пушена сьомга, пастет от гъши черен дроб, супа от дивеч, сорбе от ревен, телешки езици и десерт от круши, печени в карамел.

По време на височайшия банкет започнала политическа дискусия, в която Путин бил попитан как ще реагира на обявеното по това време от САЩ изграждане на противоракетен щит над Европа. Преди да отговори Путин се обърнал към американската аудиторияа на масата: „Топката е във вашето поле. Бихте ли се променили?" След това той казал, че единственият интерес на Съединените щати да поддържат отношeнияtа с Русия е фактът, че тя е „единствената страна, която е в състояние да ги унищожи за 30 минути и дори по-малко".

„Би било трудно да се намери по характерно изявление за отношението на Путин към САЩ, от това", посочват авторите на книгата.

„Бизнес инсайдър" допълва в заключение, че хлъзгането към нова студена война между Запада и Русия не се дължи единствено на противопоставянето, възникнало след анексията на Крим и явната поддръжка на Москва за сепаратистите в северозападната част на Украйна. Развитието на събитията по посока на сегашния сблъсък следва преопределността на политическата линия и обуславящото я мислене на Владимир Путин, който е бивш подполковник от съветското КГБ. Явно САЩ са се лъгали преди, когато бившият президент Джордж Буш заяви, че при една от срещите си с руския лидер, „погледнал Путин в очите и прочел в тях искреност".

Станете почитател на Класа