Психолог подчертава, че е важно да преживеете негативните емоции след раздяла

Психолог подчертава, че е важно да преживеете негативните емоции след раздяла
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.04.2024
  • Share:

След края на връзката е важно да си позволите да преживеете негативните емоции. Такъв съвет даде семейният психолог и терапевт Ирина Канишева в разговор с RIAMO. Тя препоръча да се определи времеви лимит за тъгата. Според нея той трябва да е малък - около месец. През този период можете да се ядосвате, да плачете, да се самосъжалявате, но след това - да започнете да градите живота си наново.

Тя също така подчерта колко помагат физическите упражнения, особено когато ви притесняват мисли за бивша любов. Психологът допълни, че човек не бива да се колебае да се обърне към професионалист, с когото може да работи върху негативите в полза на евентуална бъдеща връзка.

През 2024 г. международен екип от психолози от Канада и Обединеното кралство установява, че повечето хора изпитват затруднения да се свържат отново със стари приятели. Изследването е публикувано в научното списание Nature Communications Psychology (NCP).

Изследователите са проучили нагласите на близо 2500 души към възстановяването на стари приятелства, пречките и причините за това, както и дали целенасочени интервенции могат да ги насърчат да изпратят първо съобщение на стар приятел. Основните пречки пред възстановяването на връзките са били страхът от отхвърляне, чувството за срам и вина.

 

Станете почитател на Класа