Разкриха менюто на Гагарин в Космоса

Разкриха менюто на Гагарин в Космоса
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.04.2024
  • Share:

По време на първия полет на човек в космоса е било важно да се провери дали човек може да се храни в условия на безтегловност, каза дипломираният диетолог Ирина Попкова.

 

 

В интервю за Gazeta.Ru тя разкри от какви продукти се е състояло менюто на Юрий Гагарин на борда на космическия кораб.

Попкова отбеляза, че създаването на меню за астронавти е сложен процес, изискващ участието на широк кръг специалисти. Според нея храната трябва да отговаря едновременно на няколко изисквания: да е балансирана, да има високо съдържание на калории, да е компактна по размер и лека.

По време на първото си хранене в космоса Юрий Гагарин е ял месо и шоколад, каза диетологът. Тя обясни, че шоколадът е избран заради уникалните си свойства: богат е на фосфор, магнезий, желязо и цинк, както и на витамини А и В. Освен това този продукт стимулира производството на серотонин — хормон, който подобрява настроението.

Попкова посочи червеното месо като втората съставка на диетата на Гагарин в космоса. Този продукт, казва тя, е източник на протеини и незаменими аминокиселини. Месото също е богато на желязо и помага за по-доброто усвояване на други храни, допълва специалистът.

По-рано беше съобщено, че самарски учени работят върху създаването на робот готвач за приготвяне на храна в космоса. Научният ръководител на проекта Сергей Бормински отбеляза, че изобретението ще позволи да се разнообрази менюто на астронавтите и да се направи диетата им по-индивидуална.

 

Станете почитател на Класа