Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна

Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна

Безпаричието заради скъпите цени доведе до рязко увеличаване на домашното насилие, показват справки на МВР след проверка на Lupa.bg. Най-често жертви на насилие са съпругите, пострадали са и майки, както и жени, които нямат брак. 

 

 

Най-малко тормоз се налага на децата, но данните са и такива, защото малчуганите не смеят да се оплачат от насилието. 

Въпреки липсата на храна на масата, мъжете наблягат на алкохола и не щадят средства да го осигурят. Пиянството без мезета води до по-бързо напиване и последвало насилие. 

Побоищата стават най-вече по-селата, сочат данните, но не са и малко случаите, в които юмруците се раздават и в най-големите три града. 

Всяка трета жена в България е подложена на насилие, сочи статистиката. Мъжете вече предпочитат да избиват комплекси върху нежната си половинка, вместо да се млатят с представител на силния пол, който може да се окажа по-силен от "героя". 

Ченгетата признават, че повечето жени са свикнали на тормоза и даже да бъде арестуван съпругът й, те застават зад него и казват, че нямат никакви претенции. 

Броят на жертвите е рекорден за последните 20 години, се казва в доклад на Мария Габриел, представен наскоро. По данни на ООН близо 89 000 жени и момичета по света са били умишлено убити през 2022 г. Данните показват, че всяка трета жена е била обект на физическо насилие. Нараства също и насилието онлайн - всяка втора млада жена е била подложена на кибернасилие, посочва Мария Габриел.

През 2023 г. в България се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства, заяви в интервю за БТА в началото на ноември главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

Станете почитател на Класа