Когато морето се разделя

Няколко пъти годишно в южната част на Корея, близо до островите Чиндо и Модо, се случва уникален природен феномен, който наподобява библейския мотив, когато Червено море се раздели пред краката на Мойсей.

 

 

Разходка по морското дъно навътре в морето

Това морско явление се среща два пъти годишно - около края на февруари и началото на юни. Точните дати се променят ежегодно в зависимост от лунните цикли. Този уникален спектакъл трае само един час. 

Такова чудо на природата привлича огромен брой хора, които искат да видят и да се разходят по голото, пясъчно дъно на морето. По този път вървят стотици, а понякога и хиляди хора, които събират морски обитатели, останали на суша. 

„Пътят“ се отваря много широко - около четиридесет метра, а дължината му достига почти три километра. Става като мост, свързващ двата острова - Чиндо и Модо.

Изследователите вярват, че това "разделяне" на морските води се дължи на различните времена на приливите и отливите.

Това явление стана известно по целия свят след публикацията на на статия от посланика от Франция, в която той разказа възхищението си от видяното в Корея. Най-интересното, което той отбеляза, е, че можете да се разхождате директно по морето от единия остров до другия, които се намират на два километра един от друг.

Час и половина по-късно нивото на морето отново се повишава и ходенето по дъното отново става невъзможно. Ако по това време туристите не са имали време да се върнат на брега, тогава спасителите на лодки ще помогнат да се върнат.


Древната легенда за "Моисеевия път"

Въпреки факта, че учените отдавна обясняват факта на „разделянето“ на водата в тази област, сред коренните жители на Корея има легенда. Там се казва, че някой си Донг Джин, след процеса му, е изпратен със семейството си на остров Чеджу за доживотен затвор там. Но корабът му бил хванат в морска буря и се потънал. Въпреки всичко мъжът и семейството му успели да оцелеят благодарение на близкото местоположение на остров Чиндо. По онова време името му е било Хведон, което в превод означава „селище на тигри“, тъй като голям брой хищници от този вид са живели по тези земи.

Семейството на Дон Джин живяло на този остров повече от двеста години и техният живот е бил силно възпрепятстван от раираните хищници. В тази връзка островитяните решили да се преместят на друг остров, съседен на Чиндо - Модо.

 

 

 

 

Но по време на процеса на презаселване хората забравили да вземат една баба със себе си. Когато възрастната жена разбрала, че е останала съвсем сама сред тигрите, тя започнала да се обръща към Морския дракон с молба за помощ. Тя наистина искала да стигне до острова при близките си и Драконът изпълнил молитвите й. 

 

 

 

Морските води се разделили и бабата веднага започнала да преодолява дългата пътека. Но след като изминала малко повече от половината разстояние, изтощената възрастна жена паднала на земята. Близките жени я взеха при себе си и преди да умре, тя била благодарна на Морския дракон, че й помогнал да се събере със семейството си.

От онези древни времена жителите на остров Чиндо вярват в Морския дракон и празнуват всяка година. На острова дори има паметник, който изобразява възрастна жена и тигър.

 

Станете почитател на Класа