Цакат ни още от менюто

Менюто на един ресторант е много повече от случаен списък с ястия. В повечето случаи то се изработва стратегически от меню инженер или консултант, който да гарантира, че отговаря на изискванията на фирмата, лесно се чете и най-важното – носи печалба.

 

Създаването на меню за ресторант е цяло изкуство и има специалисти, които се занимават единствено с това. Целта на всички е една и съща – да бъдат подмамени клиентите да си поръчат повече и по-скъпи продукти.

Средствата, които се използват, са най-различни. Те включват и някои психологически трикове.

Вижте някои от малко познатите номера, с които чрез менюто се влиаяе на избора на клиента какво да си поръча за вечеря.

 

 

1. Ограничават възможностите ви

 

Най-добрите менюта разчитат на психилогическата теория, известна като „парадокс на избора“, която твърди, че колкото повече възможности имаме, толкова повече чувстваме безпокойство. Златното число? 7 възможности във всяка категория в менюто – 7 разядки, 7 предястия и т.н.

„Когато сложим повече от 7 неща, гостът ще бъде затрупан и объркан, а когато е объркан, той обикновено се придържа към нещо, което вече е ял преди“, разкрива меню инженер. Няма нищо лошо да се придържаш към познатото, но едно добре направено меню би трябвало да те примами да опиташ нещо различно. И по-скъпо.

„Когато усложняваме менюто, ние всъщност затормозяваме клиента. Когато той си тръгне, се чувства неудовлетворен и това е отчасти заради усещането, че може да е направил грешен избор“, посочва консултант. А когато си тръгнете с лош вкус в устата, е много по-малко вероятно да се върнете отново там.

 

2. Добавят снимки

 

Добавянето на добре изглеждаща снимка до предлаганата храна увеличава продажбите с 30%. „Вие реагирате на показаната ви снимка така, както реагирате, ако сложат чинията пред вас“, обяснява професор от Университета в Айова.

„Ако сте гладни, реакцията ви е: „Ще взема това, което е на снимката. Колкото по-жизнена е снимката по отношение на движение, цвят и точност на презентацията, колкото е по-реалистична, толкова повече ще стимулира реакция от ваша страна“, посочва той.

 

3. Манипулират цените

 

 

Един от начините да ви накарат да похарчите повече пари е като направят етикетите с цените възможно най-незабележими. „Махаме знака за долар, защото това е болезнен момент. Той напомня на хората, че харчат пари“, казва консултантът. Вместо $12.00 за сандвич е много по-вероятно да видите 12.00 или дори само 12. Освен това сумата, изписана словом (дванадесет долара) подтиква клиентите да харчат повече.

Линиите от многоточия, водещи от името на ястието до цената, е кардинална грешка в дизайна на менюто. Този тип меню е бил създаден преди модерните средства за печатане. Бил е начин страницата да изглежда добре форматирана, но това, което се случва в действителност, е че клинетът чете дясната страна на менюто, където са цените, намира най-ниската и след това поглежда в ляво, за да види какво получава за нея“, разкрива консултантът.

Решението? „Сгушени“ цени или поставяне на цената дискретно веднага след описанието на мястото със същия шрифт и цвят, за да мооже погледът ви само да се плъзне по нея.

 

4. Използват скъпи примамки

 

Един от триковете е да се сложи ужасно скъп продуктнай-отгоре на менюто, който да кара всичко останало да изглежда на разумна цена. Сервитьорът ви няма да очаква наистина да си поръчате омар за 300 долара, но една пържола за 70 изглежда доста по-поносима.

Малко по-скъпите ястия (все още в границите на това, което клиентът би могъл да плати) предполагат,че храната е с по-добро качество. Този начин на структуриране на цената буквално може да накара клиента да се почувства по-доволен, когато си тръгне.

 

5. Играят си с очите ви

 

Както в супермаркета печелившите артикули са на нивото на очите, така и в ресторантите менюто се прави така, че да грабне погледа ви. Горният десен ъгъл е най-желаното място, там се слага най-печелившото ястие. След това ордьоврите се слагат в горната лява част, а салатите отдолу.

Друг номер е оставят пространство около най-скъпите продукти като ги слагат в квадратчета или ги отделят от останалите понякакъв друг начин. По този начин погледът се привлича натам.

 

6. Играят си с цветовете

 

Различние цветове помагат за предизвикване на чувства и мотивиране на поведение. Синьото е успокояващ цвят, затова често се използва за успокояващ ефект.

 

 

И може би сте забелязали колко много ресторанти използват червено и жълто в своя фирмен знак. Има доказателства, че червеното стимулира апетита, а жълтото привлича внимание. Двата заедно са идеалната комбинация за реклама на храна.

 

7. Използват засукани фрази

 

По-дългите и подробни описания продават повече. Колкото повече символи сте изписали върху менюто, толкова по-малко струва стоката в съзнанието на клиента, защото им давате повече за парите им.

Например обикновнеия „шоколадов пудинг“ става „сатенен шоколадов пудинг“. Клиентите оценяват храната, която е описана по-подробно, като по-вкусна.

Прилагателни като „отгледани в линия“, „израснали във ферма“, „местно производство“ са много привлекатели за клиентите. Този трик е толкова ефективен, че някои американски щати имат закони за „истина в менюто“, които не позволяват на ресторантите да лъжат за неща като произхода на месото.

 

8. Карат ви да изпитвате носталгия

 

 

Всички имаме някое ястие, което ни кара да се връщаме в детството. Ресторантите знаят това и се опитват да го използват за себе си.

Клиентите понякога искат да опитат нещо автентично и традиционно, защото „вече не ги правят като преди“. Имайте го предвид следващия път, когато си поръчата „Пилешката супа на баба“.

 

Станете почитател на Класа