Езеро изчезна за няколко часа

Изследователите в реално време наблюдават как това езеро на повърхността на гъстия лед на Гренландия се е изпразнило през дълбоки пукнатини в продължение на няколко часа, а явлението се очаква да зачести поради климатичните промени.

 

 

Ледения слой на Гренландия може да бъде дебел няколко километра, а през лятото е обичайно повърхността да се стопи и да създаде езеро. Тогава езерото може да открие пукнатини в леда, да се разшири под налягане и да създаде голяма дупка, която се спуска към дъното на широката километри ледена покривка. Но експерти от университета в Кеймбридж наблюдаваха езерото няколко дни след пристигането си и забелязаха, че две трети или близо пет милиона литра са изчезнали от повърхността в рамките на пет часа и са изтекли.

 

 

Въздушните изображения на дрон показват голяма тъмносиня елипса, която преминава в по-малък светлосин кръг в дълбините. „Дронът ни помага да направим висококачествени изображения на области, които са опасни за учените", казва Том Фадил, докторант и пилот на дронове. Учените видяха, че внезапното изпразване на езерото в определени моменти увеличава скоростта на изместване на леда от два до около пет метра на ден. "Количеството вода от езерото може да се увеличи до ниво, което не знаехме преди", предупреди Том Хадли.

Станете почитател на Класа