Испания прие закон срещу интернет пиратството

Испанското правителство прие ново законодателство, което ще ограничи достъпа на потребителите до интернет сайтове, позволяващи споделянето на файлове със защитено съдържание.
Законът ще позволи на властите или да блокират достъпа до сайтовете за споделяне на файлове чрез съдействие от страна на интернет доставчиците, или пък напълно да ги затворят. Комитетът по интелектуална собственост ще има правомощията да реагира срещу даден интернет сайт в рамките на 10 дни, след като е подадена жалба от страна на правоносители за нарушаване на техните права.
Проектозаконът бе предложен от предишния парламент на Испания през февруари 2011 г., но не бе приет от тогавашното правителство.
Вицепремиерът Мария Сорая Саенц де Сантамария обяви, че целта на новите мерки е да защитят правата на интелектуална собственост от ограбване, като коментира, че по този начин Испания налага световните стандарти за борба с интернет пиратството. Очаква се новият закон да повлияе положително върху инвестициите от страна на големи испански медийни и технологични компании, което от своя страна да подпомогне икономиката на страната.
Блокирането на достъпа до интернет сайтове, които позволяват незаконен обмен на файлове със защитено съдържание, и активното участие на интернет доставчиците в целия процес на предотвратяване на престъпления срещу авторските и сродни права са част от мерките срещу пиратството, които въвеждат много правителства навсякъде по света.

Станете почитател на Класа