ГДБОП удариха и ментетата в интернет

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) удариха търговците, които предлагат фалшиви, некачествени стоки в онлайн магазините, съобщи Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП, пред БНТ. Над 50 специализирани сайта за онлайн продажба единствено на парфюми са закрити. Много подобни молове в мрежата съществуват, за да предлагат и спортни стоки ментета. Факт е, че пазаруването през интернет става все по-популярно, като това привлича още по-силно престъпниците към пазара.
Основната характеристика, по която стоката може да се разпознае като фалшификат, е нереално ниската й цена. Има парфюми, които се продават между 15 и 20 лева, а в оригиналния сайт цената е между 150 и 200 лева, естествено е да се очаква, че при такава ниска цена за парфюм значи той е фалшив, обясни още Колев. Когато гражданите открият подобни мошеничества, те могат да сигнализират в Комисията за защита на потребителите или към сайта www.cybercrime.bg. До момента няма остри сигнали за онлайн измами както през миналата година, когато организираната престъпност е печелела от предлаганите на ниска цена почивки и екскурзии.
По отношение на профила на този тип измамници е трудно да се определи физическият контингент на хората, които се занимават с киберпрестъпленията. По думите на експерта, една такава криминална проява е трансгранична и може да се извърши от няколко души, които се намират в различни точки по света, и които може дори да не се познават, а да контактуват чрез форуми. Точно затова е изключително важно и международното сътрудничество, когато се работи върху разкриването на такъв вид престъпления.

Станете почитател на Класа