Чаша кола по-малко на ден подобрява кръвното

Захарта подслажда живота само че за здравето цената й е горчива - тя повишава кръвното налягане. Затова напитки като кока-кола трябва да се пият в умерени количества. Една чаша кола на ден по-малко подобрява кръвното, съобщи „Дойче веле“.
Учени от университета "Луизиана стейт" в Ню Орлиънс са изчислили до каква степен прекаляването с подсладените газирани напитки се отразява на здравето ни. Според експертите, ако се лишим от тях, кръвното ни налягане веднага се подобрява. Изследванията им показват, че въздържането от кола в продължение на 18 месеца има невероятен ефект: всеки трети от 800-те души, участвали в изследването, си е възстановил нормалните стойности на кръвното налягане.
Учените все още не могат да обяснят на какво точно се дължи този ефект, както и каква е причината за високото кръвно налягане. Досега се смяташе, че причината е в наднорменото тегло, но изследването на учените от Ню Орлиънс показва, че въздържането от сладки неща влияе на кръвното налягане много по-добре от всяка друга диета.

Станете почитател на Класа