Докато светът се фокусира върху коронавируса, назрява още една опустошителна заплаха

Докато светът се фокусира върху коронавируса, назрява още една опустошителна заплаха
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.04.2021
  • Share:

Докато светът се бори да сложи край на пандемията COVID-19, експерти казват, че вече имаме работа и с друга глобална заплаха от инфекциозни заболявания.

Устойчивите на антибиотици бактерии не получават толкова внимание, колкото COVID-19, тъй като причиняваните от тях болести се разпространяват бавно и стабилно, вместо да завладяват света за кратък период от време.

Но бактериите могат да се превърнат в заплаха от нивото на COVID-19, твърдят експерти. И това ще стане, макар и с бавен марш.

 

Според CDC (Центърът за контрол и превенция на заболяванията), близо 3 милиона американци годишно се заразяват с устойчива на антибиотици бактериална инфекция. От тях около 35 000 умират.

В световен мащаб приблизително 700 000 души умират от тези инфекции всяка година. Световната здравна организация прогнозира, че при сегашните темпове около 20 милиона души могат да умрат от устойчиви на антибиотици инфекции годишно до 2050 г.

 

Поради прекомерното предписване на антибиотици, прекомерната им употреба при добитъка и други фактори, много различни видове бактериални инфекции, включително щамове на гонорея, туберкулоза и салмонела, стават изключително трудни, понякога дори невъзможни за лечение.

Това е така, защото малката част от бактериите, които оцеляват след тези антибиотици, се развиват и възпроизвеждат, развивайки резистентност. По света 230 000 души умират всяка година само от устойчива на антибиотици туберкулоза.

„Все по-вероятно е тази бактериална инфекция да бъде много трудна за лечение, дори да се превърне в нелечима, а нелечимите бактериални инфекции са лоши. Нелечимите бактериални инфекции причиняват много щети“, казва Сара Форчън, професор по имунология и инфекциозни болести в Харвардския университет.

 

Стефани Стратди, професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего, заяви пред Insider, че не говорим достатъчно за тази заплаха.

„За разлика от COVID-19, който се появи внезапно и взриви световната сцена, кризата с устойчивите на антибиотици бактерии се развихря постепенно“, каза Стратди. „Това вече е пандемия, вече е глобална криза и се влошава при COVID.“

Том Фриден, бившият директор на CDC и главен изпълнителен директор на Resolve to Save Lives, казва пред Insider, че правителството на САЩ се нуждае от по-агресивен и многостранен подход за борба с това, което той нарича „кошмарна бактерия“. Той добави, че медицинската общност трябва да се съсредоточи по-специално върху разпространението на инфекциозните заболявания в болниците.

 

„Нямам абсолютно никакво съмнение, че след 20 или 40 години ще погледнем назад към здравеопазването, такова, каквото е било през 2020. Тогава най-вероятно ще поклатим глави в почуда как са могли да допуснат толкова много инфекции да се разпространят в здравните заведения“, казва Фриден.

„Просто не сме близо до мястото, където трябва да бъдем по отношение на предотвратяването и контрола на инфекциите“.

 

Голяма част от вниманието и ресурсите, които биха били посветени на бактериалната заплаха, в момента са насочени към опит да се победи COVID-19, каза Стратди. В този смисъл пандемията на коронавируса може да влоши проблема с устойчивите на антибиотици бактерии.

През юли СЗО призова за по-внимателно използване на антибиотици сред пациентите с COVID-19, за да помогне за ограничаване на заплахата от антибиотична резистентност. Един преглед през май установи, че сред около 2000 хоспитализирани пациенти с COVID-19 по целия свят 72 процента са получавали антибиотици, въпреки че само 8 процента са диагностицирани с бактериални или гъбични инфекции.

Тъй като бактериите стават по-устойчиви на антибиотици, рискът от катастрофални последици се увеличава. Е. coli, например, причинява милиони инфекции на пикочните пътища всяка година. Ако се развие изключително устойчив на антибиотици щам, той може да се разпространи и да убие „безброй млади жени“, според Ланс Прайс, основател на Центъра за действие за антибиотична резистентност към Университета Джордж Вашингтон.

 

„Те биха могли да отидат на лекар с нещо, което според тях е рутинна инфекция на пикочния мехур и да се окажат мъртви от инфекции на кръвта, тъй като лекарите се опитват и не успяват да лекуват инфекцията, докато тя се издига от пикочния мехур към бъбреците и навлиза в кръвта“, казва Прайс.

Пандемията на COVID-19, добавя Прайс, разкрива как нашата „нефункционална“ система на общественото здраве „ни е направила уязвими към бавно разпространяващи се, устойчиви на антибиотици бактерии.“

„САЩ не са готови да се справят с бактериалните пандемии, както е доказано от неспособността ни да се справим с много едновременни, продължаващи епидемии и пандемии на мултирезистентни бактерии, които в момента циркулират“, казва Прайс.

 

Според учените, бактериите ще придобият резистентност към нови антибиотици с течение на времето, така че ще трябва да внимаваме как ги използваме и да продължаваме да разработваме нови лекарства, за да се опитаме да решим проблема.

Но са изминали десетилетия, откакто не е разработен нов клас антибиотици. Компании като Achaogen и Aradigm, които се фокусираха върху създаването им, бяха затворени през последните няколко години. А фармацевтични гиганти като Novartis и Allergan напълно са се отказали от усилията да създават нови антибиотици.

 

Производителите на лекарства не виждат толкова голяма печалба от разработването на нови антибиотици, колкото от другите лекарства. Много от фармацевтичните фирми са инвестирали в разработването на нов антибиотик и не са успели. Повечето от тях са убедени, че могат да спечелят повече пари, като разработват лекарства, които хората приемат редовно, а не само инцидентно, когато имат инфекция.

 

Компаниите също не могат да печелят толкова много от антибиотици, колкото могат да получат за други лекарства, които могат да разработят. Наред с това, срокът на годност на антибиотика е сравнително кратък. Така че, трябва да се намерят начини да бъдат накарани компаниите да дадат приоритет за създаването на нови антибиотици. Един такъв начин вече действа в Обединеното кралство, където Национална здравна служба разработи споразумение за финансиране по абонамент, предназначено да стимулира фармацевтичните компании да произвеждат нови антибиотици. Според този план NHS ще плаща на компаниите предварително за достъп до антибиотици, вместо да плаща въз основа на това колко хапчета са продали.

 

 

 

Станете почитател на Класа