Разкриха страничните ефекти на ваксината срещу COVID на Pfizer

През последните дни ваксината на Pfizer и германската фирма BioNTech нашумя в цял свят като лъч на надеждата да се сложи край на пандемията COVID-19. Много страни се надяват, че ще може да започне ваксинация на най-уязвимите от населението в началото на 2021 г.

Американската компания, която създаде тази ваксина, заедно с германската BioNTech, обяви само преди няколко дни, че е 90% ефективна срещу COVID-19. Фаза 3 на тестовете й включва 43 500 доброволци от шест различни страни.

Сега някои от участниците в опитите на тази ваксина разкриха страничните ефекти, които те забелязаха. Всички участници получиха две дози, без да знаят дали са получили самата ваксина или, напротив, плацебо. Сред най-честите странични ефекти са треска, главоболие и общи болки в тялото, които някои сравниха дори с тежък махмурлук след нощен запой.

CNN интервюира няколко души, участвали в клиничните изпитания. Един от тях получи ваксината между 5 и 26 август, усещайки с втората доза някои "нежелани реакции" в тялото си като втрисане или болки в ставите, въпреки че признава, че не се е притеснявал в нито един момент за състоянието си. „Със съобщението, направено тази седмица, смятам, че усилията са си стрували", призна доброволецът, който чрез страничните ефекти разбра, че е получил ваксината, а не плацебо.

Кари, 45-годишна американка, също изпитала нежелани реакции, макар и от първата доза. В нейния случай става дума за втрисане, главоболие и общ дискомфорт, като при заболяване от грип. Ситуацията се засилва с втората доза, но тя уточнява, че не е било „нищо кой знае какво".

„Идеята да направя нещо, за да избегна по-нататъшни страдания, да попреча на семействата да загубят близки и да се опитам да се върна към определена нормалност в живота ни, беше определящ фактор за моето решение. Не искам никой друг да се разболее", обясни Кари, като допълни, че се чувства "много горда ".

44-годишният Глен Дешилдс от Тексас сравнява страничните ефекти на ваксината Pfizer със „силен махмурлук" като след нощен запой. Доброволецът вярва, че е получил истинската ваксина, а не плацебо, освен това е направил положителен тест за антитела срещу коронавируса.

Станете почитател на Класа