Учените вярват, че на Земята ще се формират супер-континент и супер-океан

Ако древните суперконтиненти са се образували и разделяли в променливи цикли в продължение на стотици милиони години, в бъдеще, вероятно, Тихият океан ще се разшири, за да се превърне в единствения супер-океан на нов супер-континент, предполагат учени от университета Къртин ( Австралия).


Суперконтинентите са се концентрирали и разделяли чрез два алтернативни процеса, наречени "интроверсия" и "екстроверсия", обяснява изследването, публикувано в списание Precambrian Research.


По време на първия от тези процеси, континентът започва да се дели на земни маси, разделени от нов вътрешен океан, където се активират процесите на субдукция, така че океанската кора се потопя в горещата мантия на Земята и вътрешният океан се връща във вътрешността на планетата. Континентите се срещат и образуват нов суперконтинент, заобиколен от същия супер океан, който е бил там преди.


Що се отнася до процеса на екстроверсия, процесите на субдукция се случват в супер-океана около суперконтинента. Старите крайбрежни линии се сблъскват, за да образуват нов център, докато вътрешният океан се превръща в нов супер-океан, обграждащ този нов супер-континент.


Според версията, предложена от австралийските специалисти, свръхконтинентът Пангея (който е съществувал преди 335 милиона години), групирал повечето от земните масиви на планетата, се е образувал, когато суперконтинентът Родениа (който е съществувал преди 1100 милиона години) под въздействие на тектонските сили, е изял супер-океана, който го заобикаля чрез процеса на екстровертност.


От своя страна Родениа се формирал чрез процес на интроверсия след фрагментацията на предишния суперконтинент Нуна (известен още като Колумбия), който е съществувал приблизително между 1800 и 1300 милиона години.


Събирането и отделянето на древните суперконтиненти настъпва чрез редуващи се цикли, продължили около 600 милиона години, казва главният изследовател Джънг-Сян Ли, цитиран от официалния сайт на университета Къртин.


Ако този алтернативен модел се запази, според Ли, следващият суперконтинент ще се формира чрез процеса на интроверсия. Вътрешните океани, създадени от отделянето на Пангея - Атлантическия, Индийския и Антарктическия - ще бъдат затворени и Тихият океан ще се разшири, за да стане единственият супер-океан на новия суперконтинент.


Ли вярва, че "такива алтернативни форми на свръхконтиненти, заедно с оцеляването или възстановяването на суперокеана и Огнения пръстен, носят със себе си наличието на цикъл на Земята, два пъти по-дълъг от свръхконтиненталния цикъл преди 600 милиона години и са повлияли на формирането на част от ресурсите на планетата. "

Станете почитател на Класа