Японската сонда „Кагуя“ достигна лунната повърхност

Японската сонда "Кагуя", известна също като "Селена", завърши успешно мисията си и бе контролирано разбита в лунната повърхност, след като бе в орбита около Луната година и 7 месеца, предаде Асошиейтед прес, като цитира Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА).
Управляваният от разстояние изкуствен спътник, кръстен на името на принцеса от древнояпонска приказка, от 14 септември 2007 г. обикаляше Луната, за да картографира повърхността й. Освен това изследваше състава на минералите й и нивата на гравитацията й, за да събере данни за геоложката й история. На борда имаше 14 различни апарата и 4 антени. В изследването участваха и два други апарата, които се отделиха от "Кагуя" и бяха изведени в различни орбити. Така Луната беше наблюдавана от три различни точки.
Благодарение на "Кагуя" японските изследователи ще имат подробна карта на лунната повърхност, заяви говорителят на ДЖАКСА Шиничи Собуе. Космическата агенция ще анализира данните, изпратени от сондата, и ще публикува резултатите онлайн през ноември. Лунната експедиция "Кагуя", която струва 55 милиарда йени (560 милиона щатски долара), бе обявена от японските учени за най-голямата и най-амбициозната от времето на американската програма "Аполо" през 60-те и 70-те години на ХХ в. Междувременно ИТАР-ТАСС предаде, че в бъдеще Япония планира да изследва Луната и с помощта на "двукраки роботи". Предстоят серия предварителни изследвания на повърхността и недрата на Луната, които ще бъдат осъществени с най-нови японски технологии. След 2020 г. естественият спътник на Земята ще бъде изследван съвместно от японски роботи и астронавти.

Станете почитател на Класа