Липса на ресурси довела до упадъка на маите

Строителите на храмове на маите в Тикал, Гватемала, са преминали към по-нискокачествен дървен материал само няколко десетилетия преди внезапно да изоставят града през 9-и век след Христа. Тази промяна е най-солидното досега доказателство, че липсата на ресурси, а не война или болести, е довела до упадъка на древната цивилизация, пише сп. "Ню сайънтист".
Учени от университета на Синсинати, ръководени от специалиста по палеоетноботаника Дейвид Ленц, са изследвали дървените греди и трегери на шестте главни храма и двата палата в древния град Тикал. При строежа на първите три храма, изградени преди 741 година след Христа, е използван само висококачествен материал - масивни, прави и лесни за дялане трупи от дървото саподила. След тази дата обаче вместо масивните трупи от саподила строителите са започни да използват нискокачествен материал от дървото кампеш, което е било почти невъзможно за дялане.
Дейвид Ленц смята, че единствената причина строителите да използват нискокачествения материал е изчерпването на запасите от висококачествената саподила.
Предишни изследвания на поленови отлагания са показали, че обезлесяването и ерозията на почвата са били много големи малко преди упадъка на цивилизацията на маите. Дървеният материал, използван при строежа на храмовете в Тикал, обаче е първото доказателство, че екологичната свръхексплоатация пряко е засегнала древния народ.

Станете почитател на Класа