Радар направи първите триизмерни снимки на атмосферни феномени

Учени са наблюдавали гигантски бързи въздушни вълни, причинени от гръмотевични бури над Покер флет, Аляска, където нов радар е направил първите триизмерни снимки на явления в горната атмосфера на полярния район, съобщи "Дискавъри".
Специалистите са очаквали такъв проект 40 години, казва Ерик Донован от университета на Калгари в Алберта. Радарът се състои от 4096 малки антени, всяка със собствен предавател. Насочването е електронно и индивидуално за всеки елемент. Радарът, който може да се управлява дистанционно през интернет, се настройва много бързо да следи скоростта, температурата и други промени в горната атмосфера, докато за предишните системи е бил необходим поне час. Учените се надяват новият радар да им позволи да проследят атмосферните вълни до самия източник. Те за първи път имат възможност да гледат на големи височини в много посоки едновременно.
Дължината на въздушните вълни може да достигне стотици километри, а скоростта им - половината от тази на звука. Някои от тях са на височина 200 до 300 км в термосферата.

Станете почитател на Класа