Тестваха нов хиперзвуков летателен апарат

Съвместна група от австралийски и американски инженери е извършила успешни изпитания на нова свръхзвукова авиационна технология. Създателите й твърдят, че тя може да промени подхода към международните полети, съобщи МИГНюз, цитирана от БТА.
На този етап специалистите са извършили само един от общо десет предвидени тестови полета в австралийска пустиня. Уорън Сноудън, министър на отбраната и личния състав на Австралия, е съобщил, че разработката на новата технология се извършва в рамките на съвместния американско-австралийски военноизследователски проект HIFiRe (Hypersonic International Flight Research Experimentation). Задачата му е да изследва свръхзвуковите технологии и потенциалното им използване във военната и гражданската аеронавтика на бъдещето.
Сноудън информира, че летателният апарат, използван по време на първия тестови полет, е развил скорост от около 1700 метра в секунда - пет пъти превишаваща тази на звука. Той е бил изведен на орбита с малка ракета, изстреляна от стартова площадка в пустинята. Летателният апарат се е завърнал сам със свръхзвукова скорост обратно до мястото на излитането по зададена траектория.
Военните не разкриват всички тайни на конструкцията. Известно е само, че основните моменти в новата летателна машина са два: специфична конструкция на двигателя, който може да работи както в Космоса, така и в атмосферата, а също ново химическо гориво, създадено на базата на втечнен азот.

Станете почитател на Класа