„Петизмерни дискове“ ще съхраняват 10 000 пъти повече данни от съвременните DVD

"Петизмерни" дискове с 10 000 пъти по-голям капацитет от сегашните може да се появят на пазара до 10 години, съобщиха АФП и Ройтерс.
Екип от Технологичния университет “Суинбърн” в Австралия е обявил, че капацитетът на дисковете може да бъде повишен многократно с помощта на оптичните свойства на наночастици и поляризиране. В същото време размерът на сегашните дискове няма да бъде променен.
Към триизмерността на сегашните дискове австралийските учени добавят още две измерения - дължината на светлинната вълна и нейната поляризация, т.е. ориентацията й в електромагнитно поле.Учените използват златни наночастици, които реагират на светлината в зависимост от формата им. Те записват информацията на три различни дължини на вълните (700, 840 и 980 нанометра). Поляризирането на светлината им позволява да записват информация под различен ъгъл на златните наночастици. Сегашните дискове използват само един цвят или дължина на вълната.
Тази техника е позволила на учените да запишат 1,6 терабайта данни на диск, като съществува потенциал за записване до 10 терабайта. Един терабайт е достатъчен за съхраняване на 300 пълнометражни филма или на 250 000 песни. Учените са подписали договор със "Самсунг електроникс". За да се появят дисковете на пазара, те трябва да разрешат някои проблеми като скоростта на записване.

Станете почитател на Класа