Японски астронавт изпробва летящо килимче на МКС

Японският астронавт Коичи Ваката, който е в екипажа на Международната космическа станция (МКС), изпробва летящо килимче в Космоса, съобщи в. "Дейли телеграф".
Опитът е част от поредица чудати експерименти, които Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) иска да извърши на борда на МКС. Бившият инженер от японските аеролинии демонстрира също колко трудно е да се сгъне пране и да се използват капки за очи в условията на безтегловност.
За да изпробва летящото килимче, астронавтът стъпи върху бял чаршаф и плавно се плъзна през каюта на МКС, сякаш караше сноуборд. Серията от 16 експеримента, провеждани в условията на безтегловност, бяха подбрани сред стотици предложения, дадени от японските граждани. Изпълненията на Ваката в Космоса можеха да се наблюдават на видеоклип, излъчен от ДЖАКСА от японския лабораторен модул "Кибо" на борда на МКС.
"Летях на това вълшебно килимче, като използвах самозалепваща се лента, която придържаше ходилата ми върху него", разкри 45-годишният астронавт по времето на експеримента.
За да покаже как в космически условия се капят капки в очите, японският астронавт "изстиска" миниатюрна капка течност и я остави на върха на контейнера, преди да я внесе в окото си. Ваката се пребори и със сгъването на изпрана риза, след което сгъна и летящите ръкави и крачоли на син космически комбинезон.

Станете почитател на Класа