Положителното мислене наистина може да лекува

Това, че положителните мисли могат да лекуват, звучи като клише, но според изследване, цитирано от „Ню сайънтист“ позитивното съзнание наистина има способността да влияе благотворно на тялото ни. От друга страна, негативизмът, освен върху настроението ни, може да има неприятни последици и за физическото ни здраве.
Психолози съветват хората да не четат указанията за приемането на различни лекарства. Ако човек прочете какви могат да са вероятните странични ефекти на дадено лекарство, той може да се разболее. Редица изследвания показват, че самата мисъл, че нещо може да ви се отрази зле, е достатъчна, за да почувствате неразположение.
Когато човек чете подробно и задълбочено за евентуалните странични действия на лекарствата, се увеличава рискът да ги изпита наистина. Известно е, че пациенти, които са убедени, че няма да останат живи след хирургична операция, по-често умират на операционната маса. Идеята, че негативното мислене разболява може да изглежда невероятна, но обстойни научни изследвания са доказали убедително, че внушението може да подобри здравето. Изследвания са показали, че жени, които са убедени, че са предразположени към сърдечен инфаркт, четири пъти по-често го получават, отколкото други жени. Силата на внушението може да предизвика епидемии от "болести". През 1968 г. гимназиална учителка в Тенеси (САЩ) усетила миризма, подобна на бензин и се оплакала от главоболие, гадене, задух и световъртеж. Училището било евакуирано и през следващата седмица над 100 души от питомците му и училищния персонал били приети по спешност в болница със същите оплаквания. Изследванията не открили никакво медицинско обяснение за неразположението им.
Д-р Клифтън Мийдър от медицинския институт "Вандербилт" в Нешвил (САЩ) казва, че страхът може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество. Според него, лошите новини имат директно негативно действие върху човешката физиология и думите или символичните действия могат да причинят вреда дори смърт.

Станете почитател на Класа