Свинският грип бил резултат от лабораторна грешка

Пенсиониран австралийски вирусолог хвърли истинска медийна бомба с твърдението си, че вирусът A(H1N1), познат най-вече под името „свински“ или „нов“ грип, се е появил в резултат на човешка грешка, съобщава ScienceInsider.
Противоречивата теория на Ейдриън Гибс първоначално е била посрещната скептично от Световната здравна организация и Центъра по контрол и превенция на болестите в САЩ, но в крайна сметка специалисти от двете агенции са били принудени да започнат разследване доколко хипотезата отговаря на истината.
Специалистът обяснява, че „новият грип“, който според учените е комбинация между птичи, човешки и свински щам, вероятно не е природно бедствие, а такова, създадено неволно от човешка ръка.
Преди известно време специалистът видял реклама на ваксина срещу инфлуенца (грип) при свинете. Ваксината съдържала три различни вируса. Обикновено производителите на такива ваксини използват яйца, за да отгледат вирусите, като след това ги убиват, а мъртвите вируси се използват, за да може тялото, в което се инжектира ваксината, да си изгради имунитет. Според Гибс е напълно възможно да е била допусната грешка и част от вирусите да не са били умъртвени, преди да бъдат инжектирани под формата на ваксина. Така, завършва теорията си Гибс, веднъж попаднала в тялото на прасетата, въпросната ваксина всъщност е създала щама А(H1N1),който хвърли милиони хора в паника.
Ейдриън Гибс е работил в Австралийския държавен университет в Канабера в продължение на близо 39 години. Освен солидния си опит в областта той е и един от създателите на прословутия антивирусен препарат тамифлу. Негови предишни проучвания оспорват предположението, че унищожителният Испански грип през 1918 г., причинил смъртта на 50 до 100 милиона души, е с птичи произход.
Ейдриън Гибс е един от създателите на препарата тамифлу.

Инцидент при създаването на ваксина е довело до заразата, смята специалистът.

Станете почитател на Класа