„Атлантис“ ще даде на „Хъбъл“ нов поглед към Вселената

Американската совалка "Атлантис" със седем астронавти на борда успешно бе изстреляна към орбиталния телескоп "Хъбъл", съобщиха световните информационни агенции.
Мисията на совалката ще продължи 11 дни. По време на нея са предвидени 5 излизания на астронавти в открития космос. Целта е да извършат ремонтни работи по "Хъбъл", както и да монтират нова техника. Благодарение на това ще бъде удължен срокът на експлоатация на орбиталния телескоп до 2014 година.
На стартовата площадка, откъдето бе изстреляна „Атлантис“, в готовност за извеждане в Космоса се намира и друга совалка - „Индевър“. Апаратът трябва да окаже помощ на астронавтите от „Атлантис“, в случай че техния кораб претърпи техническа неизправност в орбита.
Телескопът "Хъбъл" кръжи около Земята на височина 575 км и е в друго положение, различно от това на Международната космическа станция (МКС). При възникване на проблеми екипажът на "Атлантис" няма да може да се спаси на МКС. В този случай ще бъде използвана совалката "Индевър". По думите на Тони Чекачи, директор на полетите със совалки, операцията ще включва отвинтването на повече от 100 болта и ще прилича не толкова на инженерно дело, а на мозъчна хирургия.
Чрез рискованата мисия на "Атлантис" телескопът "Хъбъл" ще бъде обновен за пети, последен път. Ще бъдат инсталирани два нови инструмента, ще бъдат поправени два повредени и ще бъдат подменени някои части. В резултат "Хъбъл" ще има шест работещи допълнителни научни инструмента с капацитет, надхвърлящ многократно сегашния.
Чрез новото оборудване орбиталният телескоп ще може да прониква в невиждани досега пространства от нашата Вселена. Заради „бавната“ скорост, с която пътува светлината, сравнена с необятните пространства на Космоса, „Хъбъл“ в действителност гледа назад във времето и вижда галактиките не такива, каквито са в действителност, а така, както са изглеждали преди милиони и милиарди години. След ремонта телескопът ще може да види как е изглеждала Вселената преди 13, 7 милиарда години или само няколкостотин милиона години след Големия взрив.

Станете почитател на Класа