10-те най-скандални експеримента в армията на САЩ

През XX век войната и науката вървят ръка за ръка. Нерядко победата на фронта зависи от успеха в лабораториите и постиженията на изследователите, които снабдяват армията с все по-съвършени средства за разрушение – танкове, самолети, ядрени оръжия и т.н. Усилията на науката обаче могат да бъдат доведени до абсурд. Live science представя списък с десетте най-скандални военни експеримента през изминалото столетие.

Нощно зрение

През Втората световна война ВМС на САЩ решават да усъвършенстват нощното зрение на моряците си, за да могат да виждат инфрачервени сигнали в мрака на нощта. Инфрачервените вълни по принцип са извън обхвата на човешкото око. Учените обаче били наясно, че витамин А съдържа определена светлочувствителна молекула, която присъства в човешкото око, и преценили, че алтернативна форма на този витамин би могла да стимулира и нощното зрение. За да се провери това на практика, група доброволци са били хранени дълго време с дроб от вид щука, който бил богат на веществото. Според записките на научния екип наистина след няколко месеца участниците в експеримента станали чувствителни дори към неуловимите инфрачервени лъчи. За съжаление обаче въпреки ранния успех този тип експерименти бил изоставен, след като на въоръжение били въведени визьори, които улавяли лъчи от инфрачервения спектър.

Инжекция с плутоний

Докато инженерите по проекта „Манхатън“ се надпреварвали с времето, за да произведат първата атомна бомба, специалистите преценили, че им е необходима повече информация за вредното действие на плутония – радиоактивния материал, от който наред с урана се прави атомното оръжие. Експериментът започнал на 10 април 1945 г. В рамките на тестовете близо 400 души били инжектирани с плутоний.

Полковник „Ракета“

Преди американците да полетят с ракети до Луната, те са ги карали тук, на Земята, под формата на ракетни шейни. Тестовете, проведени от НАСА, представлявали шеметно ускоряване на ракетни шейни върху релси. Първият, подложил се на това изпитание, бил полковникът от ВВС Джон Страп през 1954 г. Страп участвал в 29 „изстрелвания“, като в едно от тях поставил своеобразен рекорд от 1000 км/ч. Тогава тялото му било подложено на разкъсващо ускорение, равно по сила на 35 земни гравитации. По време на тестовете Страп неколкократно припадал, чупил ребра и загубил няколко пломби от зъбите си.

Морски свинчета

По време на Студената война наборници в армията на САЩ, спадащи към сектата на адвентистите от 7-мия ден, станали неволни „доброволци“ в тестове на биологически оръжия. Тъй като изповядващите адвентизма са пацифисти и отказват да носят оръжие, военните решили, че младежите могат да бъдат по-полезни като обекти, върху които да се изследват ефектите на различни болести и впоследствие на базата на тези изследвания да се разработи ваксина за тях. Експериментът, известен като White Coat, се провел от 1954 до 1973 г., като през това време близо 2300 наборници били заразени с разнообразни болестотворни организми. За щастие освен няколкодневната треска, болки в костите и други неразположения противоречивият тест не причинил по-сериозни щети и човешки жертви сред „доброволците“.

Свръхзвуков парашутист

Когато ВВС на САЩ пожелали да разберат дали парашутистите могат да оцелеят след падане от рекордна височина, те се обърнали за „съдействие“ към капитан Джоузеф Китингър. През 50-те години на миналия век Китингър участвал в програмата Project Exelsior и извършил няколко парашутни скока, като най-екстремният от тях бил от височина 32 км. Докато падал, капитанът развил невероятната скорост от 988 км/ч или само на 200 км/ч от звуковата бариера. Освен това на Китингър му се наложило да стиска зъби и да издържи на температура от минус 70 градуса по Целзий.

Халюциногенни войни

Химическата война се асоциира най-вече с отровни бойни вещества, които могат да покосят хиляди за броени минути. Този вид оръжия обаче имат и своята слабо позната весела страна. През Студената война армията на САЩ провежда редица експерименти, в които вместо смъртоносни газове, като зарин или фосген, се използват наркотични аерозоли с марихуана, ЛСД и други наркотици. Целта била вместо да се убиват вражеските войници, те да бъдат обгазявани с дрога и да се докарат в състояние, в което не са способни да воюват. Експериментите с тези наркотици показали, че в бойни условия те имат твърде слабо влияние и войската разработила специални химически снаряди с по-силен халюциноген, който предизвиквал сънливост и немощ в продължение на дни.

Невропаралитичен „душ“

Заплахата от химическо оръжие, накарала военното министерство на САЩ да стартира програма, известна като Project 112 В периода 1963–1970 г. били проведени редица тестове и върху щатски матроси били тествани редица бойни газове, сред които невропаралитичните VX и зарин. Целта на експериментите била да се установи ефектът на тези оръжия, както и ефикасността на методите на защита от тях. Скандалният проект получил гласност през 2002 г. и Администрацията на ветераните започнала официално разследване върху евентуалните последици върху здравето, които са имали газовете върху участниците в тези тестове.

Особен поглед

Колкото и невероятно да звучи, в периода 1972–1996 г. Пентагонът е изхарчил близо $20 млн. в експерименти, които трябвало да установят съществуват ли паранормални способности като ясновидството. На участниците в тестовете е било възложено да си представят и описват места като бункери и ядрени инсталации, разпръснати из земното кълбо, които никога не са посещавали. Резултатите от този проект били смесени и довели до конфликт между различните разузнавателни агенции по въпроса дали програмата за „психичните бойци“ трябва да бъде продължена. В крайна сметка, поне официално, военните се отказали от идеята.

Винаги нащрек

Сънят може да бъде един от най-опасните противници на всеки боец, независимо дали става дума за продължителни битки, седене на пост или изпълнение на въздушни мисии от единия до другия край на земното кълбо. Това е стимулирало разнообразни войскови клонове в САЩ да посветят години в търсене на решение на този проблем, било чрез стимуланти като амфетамините или други медикаменти за бодрост. В последно време военните са съсредоточили вниманието си върху препарата модафинил, който най-често се продава под търговски наименования като провигил и би трябвало да помага на бойците да изкарват до 40 часа, без да спят, и то без странични ефекти. За същата цел щатската агенция за военни разработки DARPA се концентрира върху още по-авангарден метод – магнетична стимулация на мозъка.

Вътрешна броня

Ако проектът на DARPA „Вътрешна броня“ се увенчае с успех, може би в скоро време наистина ще видим свръхвойници на бойното поле. Усилията на агенцията целят да се използват разнообразните способности на различни животни и да бъдат инкорпорирани във войниците. Сред тези умения например е способността на морския лъв да съкращава кръвния поток към всички органи, които не са от жизнена важност, по време на своите гмуркания, като по този начин той регулира и нуждата си от кислород.
Друго специално умение, което привлича изследователите, е способността на вид гъска да лети на близо 10 000 метра височина. Според д-р Мичъл Калахан, ръководител на „Вътрешна броня“, целта на проекта е да повиши биологичната устойчивост на войниците към всякакви болести, радиация, химически агенти, към екстремни температури и височини.

Станете почитател на Класа