Генномодифициран вирус се преборва с рака сам

Генетично модифициран вирус, инжектиран в кръвта, може да идентифицира и унищожи ракови клетки в организма, съобщи Би Би Си. Вирусът атакува единствено туморите и оставя незасегната здравата тъкан, показват клинични изследвания върху 23 пациенти.
Използването на вируси за борба с рака не е нова концепция, но досега се налагаше те да се инжектират директно в туморите, за да се избегне активирането на имунната система. Учените от Университета на Отава модифицирали вируса vaccinia, който е бил използван за разработването на ваксина срещу едрата шарка. Копирането на новия вирус, наречен JX-594, е зависимо от метаболитна пътека, често срещана при някои видове рак. Той бил инжектиран в различни дози в кръвта на 23 пациенти, при които ракът се бил разпространил върху различни органи. При седем от осемте пациенти, получили най-високи дози, вирусът започнал да се копира в туморите, но не и в здравата тъкан. За разлика от химиотерапията, при която страничните ефекти са много тежки, вирусът предизвиквал само грипни симптоми, които продължавали 24 часа.
„За първи път в историята на медицината вирусната терапия атакува единствено рака след интравенозно инжектиране. Това е особено важно за лечението на тумори, тъй като вирусът ще може да се насочи към всички ракови клетки в тялото, а не само към туморите, в които е инжектиран“, обясни проф. Джон Бел, водещият изследовател от Университета на Отава.
При шестима пациенти вирусът спрял растежа на туморите или ги накарал да се свият. Смята се, че той може да се използва за доставяне на лекарства с висока концентрация директно до раковите клетки.

Станете почитател на Класа