Медитацията наистина лекува

Монасите, които медитират в планините от векове, се надяват да получат духовно просветление. Техните усилия обаче вероятно са подобрили и физическото им здраве. Изследванията върху ефектите на медитацията не са мащабни, но те показват положителен ефект в най-различни области, съобщи „Ню сайънтист“. Има данни, че медитацията забавя действието на ХИВ, засилва имунната реакция при ваксиниране, както и при раково болни. Освен това медитацията предпазва от нови кризи при тежка депресия и успокоява симптомите на кожни заболявания.
Смята се, че медитирането дори забавя процеса на стареене. Теломерите, защитните краища на хромозомите, се скъсяват всеки път, когато клетката се дели, и това играе роля в процеса на стареене. Учени от Калифорнийския университет в Дейвис показаха наскоро, че нивата на ензима, който изгражда теломерите, са по-високи при хората, преминали тримесечен курс по медитация, отколкото при хората от контролната група.
Както при социалното взаимодействие, медитацията вероятно действа главно чрез влияние върху начините, по които реагираме на стреса. Хората, които медитират, имат по-ниски нива на кортизол, известен като хормон на стреса. Друго проучване показва, че медитацията води до изменения в областта от мозъка, наречена амигдала, която контролира страха и реакцията при заплаха. Учените смятат, че медитацията може би ни помага да се възстановим и да подобрим здравето си, като предизвиква засилено отделяне на растежни и полови хормони. Дори и ако нямате време за тримесечен курс по медитация, 11 часа тренировки също могат да имат положителен ефект. Учените смятат, че кратки „минимедитации“ през деня, като например съсредоточаване върху дишането за няколко минути на работното място, също имат значение.

Станете почитател на Класа