Стресът e като инфаркта

Болките в областта на гръдния кош и задухът - това са два от класическите симптоми при инфаркта. Подобни са и сигналите, които изпраща тялото ви, ако го подложите на хроничен стрес, установяват учени от Лайпциг, цитирани от „Дойче веле“.
Всичко наподобява инфаркт: тежест в гърдите, недостиг на въздух и променена електрокардиограма - типично при недостатъчното оросяване на сърдечния мускул. И лабораторните данни свидетелстват за наличието на сърдечно заболяване. Катетърното изследване на коронарните съдове обаче поражда сериозни съмнения в диагнозата: артериите са невредими и ни най-малко не са запушени. В което всъщност няма нищо чудно, тъй като предполагаемият инфаркт се дължи не на стеснените коронарни съдове, а на стрес.
През 1990 г. японски учени за първи път описват случая, наричайки заболяването "Синдром на Такоцубо", по името на наподобяващ стомна остарял капан за калмари, в който те можели лесно да влязат, но не и да излязат. Именно на този капан напомняла според японските учени рентгеновата снимка, на която от предполагаемия инфаркт лявата сърдечна камера се е свила максимално. На немски и английски названието на заболяването е по-просто – то се нарича "разбито сърце".
Айтел и екипът му са изследвали 256 пациенти с "разбити сърца". Много от лекарите не са в състояние да разпознаят това заболяване, защото макар че в началото пациентите имат драматични симптоми, само след няколко дни биват пускани от болницата без каквито и да било проблеми. Учените от Лайпциг за първи път представят подробна картина на симптоматиката и твърдят, че тя засяга не само жените в критическата възраст. 8% от пациентите са били жени под 50 г., сред засегнатите има и 11% мъже. Все още обаче не е ясно как точно се стига до значителните промени във формата на сърцето след масивен стрес.

Станете почитател на Класа