Големият Магеланов облак крадял звезди от по-малкия си брат

Галактическо престъпление, включващо кражба на стотици звезди, бе разкрито на около 160 000 светлинни години от нашата планета, а космическите детективи смятат, че са заловили крадеца на местопрестъплението, съобщи „Дискавъри”.
Заподозреният е Големият Магеланов облак – един от галактическите спътници на Млечния път, а жертвата е намиращият се наблизо Малък Магеланов облак. Докато наблюдавали около 6000 звездни гиганти в съседната голяма галактика, астрономите забелязали престъплението с помощта на четириметровия телескоп Бланко в Чили. Учените открили, че повече от 5% от звездите в галактиката се въртят в погрешната посока. Освен това анализът на светлинния отпечатък на тези странни звезди показал, че техният химически състав е много по-различен от този на повечето звезди в големия облак. Странниците имали например много по-ниски нива на тежки елементи като желязо и калций. Скоро обаче учените осъзнали, че странните звезди са истински двойници на звездите от Малкия Магеланов облак. Затова те смятат, че странниците са били отмъкнати от по-голямата галактика със силата на нейната гравитация.
„Според компютърните модели двата Магеланови облака, изглежда, са преминали близо един до друг преди около 1,2 млрд. години”, обясни съавторът на изследването Робърт Блум от Националната оптическа астрономическа обсерватория в Аризона. Според него това приближаване е дало възможност на по-голямата галактика да привлече звезди от по-малката. Блум смята, че отвличането на звезди е продължило дълго – вероятно няколкостотин милиона години. Има неоспорими доказателства, че подобни звездни кражби са често срещано явление във Вселената, твърди астрономът.

Станете почитател на Класа