Намериха още един кандидат за обитаема планета

Астрономи откриха потенциално обитаема планета в двойната звездна система 55 в съзвездието Рак, съобщи Лента.ру. На тази планета греят две слънца, точно като на родната планета Татуин на Люк Скайуокър от „Междузвездни войни”.
Авторите на изследването – Каспар фон Браун и колегите му от Калифорнийския технологичен институт – описват свойствата на двойната звездна система 55 Cnc, която е известна и под индекс HD 75732, в статия в електронната библиотека на Корнелския университет в Ню Йорк. Тази система се състои от подобно на Слънцето жълто джудже, наречено 55 Cnc A, чийто радиус е около 0,9 от слънчевия, и по-малко масивно червено джудже, известно като 55 Cnc B. Първата звезда се върти около втората на разстояние от около 1000 астрономични единици (една астрономична единица е равна на средното разстояние между Земята и Слънцето). Двойната звездна система се намира на около 40 светлинни години от Земята. С помощта на оптическия интерферометър CHARA Фон Браун и неговите колеги са уточнили параметрите на звездата 55 Cnc А и орбитите на нейните планети. Оказало се, че една от тях се намира в така наречената обитаема зона на двойната звездна система, в която условията позволяват наличието на вода в течно състояние, а следователно и на живот. От 1996 г. до 2007 г. учените са открили пет планети, обикалящи около звездата 55 Cnc A. От тях най-голям интерес представлява суперземята 55 Cnc f – планета с твърда повърхност и маса, много по-голяма, но все пак съпоставима с тази на Земята. С помощта на CHARA учените установили, че планетата f, чиято маса е 46 пъти по-голяма от земната, както и че тя обикаля около своите две слънца за 260 земни дни. Благоприятните за наличието на живот условия се дължат на факта, че през 74% от годината планетата се намира в така наречената обитаема зона. В този период температурата на повърхността на планетата варира от минус 52 до плюс 28 градуса по Целзий. Ако концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на 55 Cnc f се окаже достатъчно висока, парниковият ефект може да помогне за задържането на вода в течно състояние дори и когато планетата е извън обитаемата зона, убедени са астрономите.


„Хъбъл” намери четвърта луна на Плутон

Астрономите, работещи с космическия телескоп „Хъбъл”, забелязаха още една луна, обикаляща около планетата-джудже Плутон, съобщи Би Би Си. Тя стана четвъртият известен космически спътник на далечния свят, след като откритите също от „Хъбъл” през 2005 г. Никта и Хидра се присъединиха към отдавна известния спътник на Плутон – Харон. Американската военноморска обсерватория забелязва Харон през 1978 г. Новата луна е получила временното име P4. Орбитата й е разположена между тези на Никта и Хидра. Изчисленията показват, че диаметърът на P4 е между 13 и 34 км. За сравнение диаметърът на Плутон е малко над 2300 км, на Харон е около 1200 км, а тези на Никта и Хидра са между 30 и 115 км. Плутон, който от 2006 г. не се смята за истинска планета, ще е в центъра на мащабна космическа мисия през 2015 г. Сондата на НАСА „Ню хърайзънс” се очаква да прелети на около 10 000 км от ледената планета-джудже и на около 27 000 км от Харон. С допълнителното одобрение и финансиране от НАСА „Ню хърайзънс” след това ще се отправи към други обекти в Пояса на Кайпер – район, който пази много замръзнали останки от създаването на нашата Слънчева система. Сондата на стойност 700 млн. долара беше изстреляна през 2006 г. и се очаква да стигне до Плутон след четири години. Седемте инструмента на борда на космическия апарат ще съберат подробни данни за повърхността на планетата-джудже, както и за нейния състав и атмосфера.

Станете почитател на Класа