Летящи коли ще се появят в небето до пет години

Експертите по авиация смятат, че летящите коли могат да станат обичайна гледка в небето, след като модел на такава беше официално одобрен от американските власти, съобщи „Дейли мейл“.
Автомобилът „Терафугия Транзишън“ струва 250 000 долара и представлява двуместно летателно средство, което развива скорост от около 185 км/ч и може да измине повече от 800 км с едно зареждане на резервоара. За да се сдобиете със свидетелство за управление на летящата кола, са необходими едва 20 летателни часа практика. Сгъването на крилата на автомобила и пренасочването на горивото от витлата към задните гуми отнема само 15 секунди и става с едно натискане на бутона. Като автомобил превозното средство може да се движи с около 105 км/ч максимална скорост и се побира спокойно в обикновен гараж.
“Прилича на малък Трансформър“, гордо обяснява създателят на „Терафугия“ Карл Дитрих.
Въпреки че първоначално автомобилът самолет е бил насочен към потребителите в САЩ, където има много временни летища, вече повече от 20 британци са изявили интерес към „Терафугия Транзишън“, посочва изданието. Собственикът на Virgin Ричард Брансън, който постави световен рекорд за прекосяване на Ламанша с автомобил амфибия, определи „Терафугия Транзишън“ като чудесна идея.
Американската администрация за сигурността по пътищата улесни стартирането на масовото производство на летящата кола, след като наскоро я одобри за движение по американските пътища. Авиационните власти обявиха, че тази подкрепа ще улесни значително получаването на разрешение и от Европейската агенция по авиационна безопасност.
Проектът, който бе започнат през 2006 г., изглеждаше обречен, след като миналото лято бяха направени промени в дизайна на стойност близо 20 млн. долара. Тези разходи обаче бяха възстановени, след като американската армия възложи на Terrafugia договор за 65 млн. долара за разработването на летящо Хъмви. Вече са завършени два прототипа и се очакват още няколко промени, преди крайният модел да започне да се произвежда догодина.

Станете почитател на Класа