Принтират фотоволтаични клетки на хартия или плат

Материали, разработени от учените от Масачузетския технологичен институт, правят възможно създаването на фотоволтаични клетки върху хартия или плат, при това почти толкова лесно, колкото принтирането на документи, съобщи сайтът на института.
Листът хартия, който всъщност представлява соларна клетка, изглежда не по-различно от всеки друг документ, който може да се разпечата от офис принтер, с редици от цветни правоъгълници на по-голяма част от неговата повърхност. Към него обаче могат да се прикрепят няколко жички, след което върху хартията да се насочи светлина. Веднага се включва LCD дисплей, прикрепен от другата страна на жичките, който започва да отброява времето. Почти толкова евтино и лесно, колкото е принтирането на снимки с помощта на обикновен принтер, проста соларна клетка може да се разпечата върху обикновена хартия с помощта на специални „мастила“. Получената фотоволтаична клетка дори може да се сгъне 1000 пъти и пак да функционира нормално след това. Технологията представлява сериозно отдалечаване от системите, използвани до момента, за създаване на повечето соларни клетки, които изискват излагане на субстратите на потенциално опасни условия, под формата на течности или високи температури. Новият процес използва изпарения, а не течности и температури, не по-високи от 120 градуса по Целзий. Тези условия позволяват да се използва най-обикновена необработена хартия, плат или пластмаса, върху които може да се принтира соларната клетка. Досега и други са опитвали да създадат соларни клетки и други електронни компоненти на хартия, но големият проблем винаги се оказва грубата повърхност на хартията на микроскопично ниво. Досега учените са се справяли с това, като използват друг гладък материал, с който да покрият хартията. В това изследване обаче е използвана обикновена необработена хартия – включително хартия за принтер, прозрачна хартия за копиране и вестникарска хартия.
Процесът, разбира се, е малко по-сложен от разпечатването на обикновени документи. За да се създадат редиците фотоволтаични клетки върху хартията, е необходимо да се нанесат пет пласта от специалното „мастило“ върху един и същ лист, както и да се използва маска, която също е направена от хартия, за да се получат точните форми на клетките на повърхността. Освен това процесът трябва да се извърши във вакуумна камера. Основният процес много прилича на този, при който се нанася сребристото покритие на пакет чипс например. Учените са убедени, че това може да се извършва икономично в по-големи мащаби. Тестовите фотоволтаични клетки, които екипът е създал миналата година, все още действат, което доказва, че имат дълъг живот. За момента принтираните на хартия соларни клетки имат ефективност от около 1%, но учените смятат, че тя може да се повиши значително, след като се подобрят използваните материали. Хартиените соларни клетки могат да се използват и на открито, след като бъдат покрити със стандартни ламиниращи материали, за да бъдат защитени.

Станете почитател на Класа