Отхвърлиха ползите за здравето от намаляването на солта

Няма категорично доказателство, че намаляването на приема на сол ограничава риска от сърдечни удари, инсулти или смърт при хора с нормално или високо кръвно налягане, показва изследване на 6250 души, цитирано от „Сайънтифик американ“.
През май европейски учени откриха, че колкото по-малко натрий се отделя в урината – показател за консумацията на сол – толкова по-голям е рискът от сърдечно заболяване с фатален край. Тези открития поставят под въпрос широкоразпространеното схващане, че консумирането на твърде много сол е опасно за здравето. По-задълбочен анализ на изследванията, направени досега, показва, че това не може да се твърди със сигурност, тъй като за всяко изследване, което показва, че солта е нездравословна, има друго, което показва обратното. Част от проблема е, че различните хора реагират различно на солта. Има проучвания, които показват, че броят на хората, при които кръвното налягане спада след диети с високо съдържание на сол, е равен на броя на хората, чието кръвно налягане се повишава при същите условия. Освен това диетата с ниско съдържание на сол може да има странични ефекти – когато започнем да консумираме по-малко сол, организмът реагира, като освобождава ренин и алдостерон – ензим и хормон, които увеличават кръвното налягане.
Някои лекари обаче твърдят, че дори и незначителното намаляване на кръвното налягане да няма сериозен ефект върху отделните хора, то може да спаси животи на по-широко ниво, тъй като малка част от населението, изглежда, проявява хиперчувствителност към солта.

Станете почитател на Класа