Жените са по-опасни зад волана от очакваното

Жените шофьори по-често участват в пътни инциденти, отколкото се смяташе досега, установиха учени от Университета на Мичиган, цитирани от „Дейли мейл“.
Те анализирали данните от 6,5 милиона автомобилни катастрофи и стигнали до извода, че броят на инцидентите, в които участват две жени зад волана, е неочаквано висок. Резултатите са още по-изненадващи, като се има предвид, че мъжете прекарват повече време зад волана. Средно мъжете шофират 60% от времето, а жените – 40%.
„Резултатите показват, че при определени условия катастрофите между два автомобила, управлявани от жени, са повече, отколкото между тези, управлявани от мъже“, обясни Майкъл Сивак от Университета на Мичиган. Той и неговите колеги изследвали данни от национална представителна извадка от полицейски доклади за катастрофи в САЩ от 1988 г. до 2007 г. Те очаквали да открият, че инцидентите между двама мъже шофьори ще са около 36% от всички катастрофи, докато тези между жени ще са около 16%, а инцидентите между автомобили, управлявани от мъж и жена – 48%. Вместо това учените установили, че процентът на инцидентите, в които са участвали две жени, е по-висок – над 20%, докато катастрофите, предизвикани от двама мъже, бил по-нисък – около 32%. Освен това станало ясно, че жените много по-често предизвикват инциденти на кръстовища – техните автомобили често се оказвали ударени от лявата страна при десен завой и обратно.

Станете почитател на Класа