Сбръчкването на пръстите във водата е начин за оцеляване

Американски учени смятат, че са разкрили причината за сбръчкването на кожата на пръстите след дълго стоене във водата, съобщи „Дейли мейл“.
Досега се смяташе, че това е неизбежният резултат от абсорбирането на вода – нашите тела не са пригодени за дълги периоди под водата. Ново изследване обаче показва, че сбръчкването на пръстите може да се окаже механизъм за оцеляване, еволюирал преди хиляди години.
Учените от Бойзи, Айдахо, смятат, че бръчките по пръстите действат като шарките на автомобилните гуми при дъжд и са еволюирали, за да дадат на хората по-добро захващане в мокри условия. По този начин по пръстите се образуват канали, които позволяват на водата да се оттича, докато се захващаме по мокри повърхности. Изследването показва също, че сбръчкването на пръстите се контролира от нервната система и не е следствие от външни фактори.
Тази теория обаче не се споделя от всички. Според Си Чън от Колумбийския университет сбръчкването е резултат от свиването на кръвоносните съдове в горещата вода, което кара тъканите под повърхността да се свият. Тази теория обаче не обяснява защо сбръчкването се появява и в студена вода.

Станете почитател на Класа