Японци създадоха свръхеластична сплав срещу трусове

Учените от Департамента по материалознание на Университета в Токио разработиха нова метална сплав, която, за разлика от останалите супереластични сплави, може да възстановява формата си при температури от минус 196 до 249 градуса по Целзий, съобщи „Физорг“. Това качество може да бъде използвано за строеж на сгради, издържащи на трусове.
Създадените досега метални сплави могат да се върнат в първоначалната си форма в много по-малки температурни рамки – от минус 20 до 80 градуса по Целзий. Супереластичните сплави са метали, които възстановяват формата си по естествен начин, след като външните сили, които са довели до тяхното деформиране, бъдат отстранени. Те обикновено се създават чрез смесване на два или повече метала в определени комбинации. В този случай учените добавили малко количество никел към сплав на базата на желязо, което според водещия изследовател Тошихиро Омори прави техния продукт много по-еластичен от всичко, създавано до момента. Тъй като материалите, използвани за новата сплав, са широкоразпространени, нейното производство ще бъде евтино.
Причината, поради която супереластичните сплави са способни да възстановяват първоначалната си форма, се крие в тяхната уникална кристална структура, която позволява на всички атоми, от които тя е изградена, да действат като едно цяло, когато върху тях се приложи външна сила. За разлика от тези сплави при обикновените метали външните сили се разпростират през кристалната структура и така я променят. Супереластичните сплави имат много приложения – при направата на очила, антени, медицински инструменти и оборудване. Според Омори качествата на новата сплав, която е способна да издържи на всякакви температури, които биха могли да възникнат в реални условия, я правят подходяща за създаването на сгради, защитени от земетресения. Тъй като много от високите сгради се поддържат от метални греди, ако те са направени от новата супереластична сплав, вероятността сградата да се срути при продължително земетресение ще е много по-малка. Учените се надяват новата сплав да намери приложение и в по-безопасни автомобили, самолети и космически апарати, които трябва да издържат на големи температурни разлики.

Станете почитател на Класа