Машините с изкуствен интелект ще са реалност до няколко години

Учените от университетите в Единбург, Кеймбридж и Шефийлд разработват устройство, което се активира с глас и може да комуникира с хора по естествен и интелигентен начин, съобщи „Дейли мейл“.
Изкуственият интелект може да помогне на устройството да свикне с гласа на човека, с неговия речник и акцент, като крайната цел е то да разбира, говори и да се държи като човек. Петгодишният проект на стойност 6,2 млн. паунда все още е в начална фаза, но учените вярват, че технологията ще се окаже много полезна. Тя може да подобри компютрите и уебтърсачките и да стане част от контролирани с глас устройства за дома. Така възрастни хора биха могли да водят независим живот по-дълго. Една от основните цели на учените е да подобрят способността на технологията да се развива и адаптира към конкретния потребител.
“Работим върху технологии, които могат да разпознават и да възпроизвеждат естествена реч. С тях говорещите устройства могат да станат част от нашия живот в дома ни, на работното място и в свободното ни време“, обясни проф. Стив Реналс от Университета в Единбург.

Станете почитател на Класа