Ин витрото може да увеличи риска от синдрома на Даун

Лекарствата, използвани преди започване на ин витро процедури при по-възрастни жени, може да увеличат риска от зачеване на бебе със синдрома на Даун, предупреждават експерти, цитирани от Би Би Си.
Лекарите вече знаят, че рискът от генетични заболявания при бебетата се увеличава с възрастта на майката, особено след 35-годишна възраст. Сега британски изследователи, които са наблюдавали 34 двойки, смятат, че лекарствата, използвани за активирането на яйчниците преди ин витро при по-възрастни жени, водят до генетични изменения в яйцеклетките. Засега процентът на този риск е неизвестен, но учените смятат, че въпросните лекарства могат да се окажат причина и за други генетични заболявания, а не само за синдрома на Даун.
Всички жени в наблюдаваната група били над 31-годишна възраст и приемали лекарства, които карат яйчниците да произвеждат яйцеклетки, готови за ин витро оплождане. Когато учените изследвали оплодените вече яйцеклетки, те открили генетични грешки, които могат или да доведат до неуспешна бременност, или могат да означават, че бебето, което ще се роди, ще има генетично заболяване. По-подробното изследване на 100 от яйцеклетките с генетични грешки показало удвояване на генетичен материал. Често грешките водели до произвеждане на допълнителна 21-ва хромозома, което причинява синдрома на Даун. За разлика от „класическия“ синдром на Даун, който често се среща при бебета на по-възрастни жени, заченали по естествен път, моделът на генетичните грешки, водещи до заболяването при ин витро оплодените яйцеклетки, се оказал по-различен и по-сложен. Затова учените предполагат, че причината се крие именно в лекарствата. Те смятат, че тяхното изследване може да помогне на лекарите да определят по-точно при кои жени е по-добре да се използват донорски яйцеклетки за ин витро.

Станете почитател на Класа