Превърнаха кожни клетки в неврони

Учени от Калифорния са успели да превърнат човешки кожни клетки директно във функциониращи мозъчни клетки, съобщи Би Би Си.
Учените манипулирали процеса, в който ДНК се транскрибира в ембрионалните кожни клетки, за да създадат такива, които се държат като неврони. Технологията по-рано е била демонстрирана при лабораторни животни, се казва в доклада в „Нейчър“. Тя би могла да се използва за неврологични изследвания и в крайна сметка да позволи да се създават мозъчни клетки за трансплантация.
Учените използвали генетично модифицирани вируси, за да вкарат четири различни „транскрибиращи фактора“ в ембрионалните кожни клетки. Тези транскрибиращи фактори играят роля в „разчитането“ на ДНК и кодирането на протеините в клетката. Експертите установили, че инжектирането на тези четири транскрибиращи фактора кара част от кожните клетки да започнат да функционират като неврони. За разлика от други подходи този процес не включва репрограмиране на кожните клетки в стволови, а директно се трансформират в неврони.
“Ние показахме, че е възможно да се превърнат човешки кожни клетки директно в неврони, които изглеждат и се държат като нервни клетки, които обикновено съществуват само в мозъка“, обясни проф. Мариус Верниг от Университета Станфорд в Калифорния. Учените вече знаеха, че е възможно една специализирана клетка да се върне в състояние на стволова клетка, наречена индуцирана плурипотентна стволова клетка. Верниг признава, че и преди специализирани клетки са били превръщани в клетки от подобен вид, но това е първият пример за подобна радикална трансформация.

Станете почитател на Класа