Lockheed Martin ще строи кораб за далечния Космос

От Американската агенция за космически изследвания обявиха, че планират да разработят нов апарат, който да транспортира хора в далечния Космос, съобщи АФП. Корабът ще бъде базиран на дизайна на капсулата „Орион“ и ще бъде построен от Lockheed Martin. Капсулата „Орион“, с която първоначално се планираше астронавти отново да стъпят на Луната, е единственият оцелял компонент от програмата за космически изследвания „Съзвездие“, прекратена от президента Барак Обама миналата година поради липса на средства и изоставане от графика. Шефът на НАСА Чарлз Болдън обяви, че дизайнът на „Орион“ ще бъде използван за новия космически кораб, известен като Многофункционален управляем кораб (MPCV). Той ще бъде изстрелян с помощта на масивна ракета и един ден ще отведе изследователи на астероиди или на Марс. „Ние сме ангажирани с изследването на Космоса извън ниската околоземна орбита и ще разработим ново поколение системи, които да ни отведат там“, подчерта Болдън. Очаква се MPCV да е десет пъти по-безопасен в сравнение с космическите совалки в най-рисковите моменти от полета.
Lockheed Martin ще продължи работата си по разработването на космическата капсула, започнала през 2006 г., която ще може да извежда по четирима астронавти на 21-дневни мисии в далечния Космос. Капсулата ще тежи 23 тона и засега НАСА не е определяла дата за изстрелването й. Крайната цена на проекта също не е обявена. От НАСА обаче се надяват да започнат тестовите полети в рамките на това десетилетие.


Русия може да съкрати наполовина полета до Марс с помощта на ядрена енергия

В Русия се обмисля възможността за извършване на първи ядрен космически полет, с който продължителността на пътуването до Червената планета да се съкрати двойно, съобщи „Ди велт“. Според руския експерт Юрий Караш до 12-14 години Русия има шанс да стане първата страна, която да изпрати човек до Марс, без обаче той да има възможност да кацне на планетата. Според автора на публикацията оптимизмът на руския експерт се основава на това, че „Роскосмос“ е започнал да разработва ядрена енергоустановка за космически кораб, предназначен за далечни космически полети. Тя ще струва около 500 млн. евро, а прототипът й ще е готов до 2018 г. Най-голямото предимство на ядрената енергоустановка за космическите кораби ще бъде, че скоростта на излизащия газ ще бъде до 9000 метра в секунда, което е няколко пъти над сегашните показатели. Заради съкратеното време на полета ще се намали и дозата радиация, на която са излагани астронавтите.

Станете почитател на Класа