Скоро ще генерираме електричество от микроби

Използването на микроби за генериране на електричество изглежда все по-реалистично, след като учени установиха как те освобождават малки електрически заряди, съобщи Ройтерс.
Бактериите от вида Shewanella oneidensis, които разполагат с микроскопични „жички“, подаващи се от клетъчните им стени, биха могли да се използват и за почистване на петролни разливи или замърсявания с уран, става ясно от доклада на учените от Университета на Източна Англия. Откритието за точната структура на бактериите и техните жички с размерите на атоми ще позволи на учените да конструират електроди, с които да улавят зарядите, освобождавани от микробите. Бактериите използват своите жички, за да се освобождават от ненужните заряди, тъй като натрупването им може да доведе до спирането на всички жизнени процеси.
Въпреки че откритието звучи обещаващо, учените предупреждават, че може да отнеме цяло десетилетие преди да бъдат разработени начини за използването на бактерията като източник на енергия за всякакви уреди като мобилни телефони или електрически крушки. За да се случи това, съществуващите приложения за извличане на електричество от подобни бактерии трябва да станат от 100 до 1000 пъти по-ефективни.

Станете почитател на Класа