Успешни експерименти с ваксина срещу ХИВ

Нова ваксина защитава макаците – най-широкоразпространените примати, срещу маймунския вариант на ХИВ и би могла да даде нови насоки в търсенето на ваксина за хората, съобщи Би Би Си.
Американски учени твърдят, че ваксината е гарантирала защита на 13 от изследваните в рамките на експеримента 24 маймуни от вида макак-резус. При 12 от животните тя продължавала да действа 12 месеца по-късно. Учените инжектирали 24 здрави макака с ваксина, съдържаща генетично модифицирана форма на резуз цитомегаловирус. Тя имала за цел да накара организмите на животните да произвеждат антигени, които да атакуват СИВ – маймунската разновидност на ХИВ. Ваксината действа, като стимулира производството на особен вид кръвни клетки, наречени „ефекторни Т-клетки на паметта“, които продължават да бдят за вируси в организма дълго след като инфекцията е отблъсната, и така предоставят дългосрочна защита.
Освен че ваксината защитавала маймуните от вируса, тя изцяло премахнала всички следи от СИВ при животните – нещо, което е безпрецедентно в изследванията в областта на ваксините срещу ХИВ, твърдят учените. Изследователите в тази област приветстват постигнатите резултати, но предупреждават, че въпросите около безопасността на лечението трябва да бъдат разрешени, преди то да се приложи и при хора.
Тъй като ХИВ се е развил от разновидност на СИВ, която се среща при шимпанзетата, животинският модел, използван при това изследване, е много добър, убедени са учените. Проблемът е, че цитомегаловирусът не е изцяло доброкачествен и би могъл да предизвика различни заболявания.

Станете почитател на Класа