Самолети ще летят с пилешка мазнина

И самолетите, и пилетата, които консумираме, имат крила , но не само това ще бъде вече общото между тях, пише в.“Кориере дела сера“..НАСА е на път да въведе самолетно биогориво от пилешка или говежда мазнина. Миналия месец в изследователския център “Драйдън“ в Калифорния НАСА е изпитала на земята мотор на Dc-8 с такова гориво. Опитът е наречен Aafex (Alternative Aviation Fuels Experiment). Изследвани са били и изхвърлените газове, като резултатите са потвърдили, че този вид биогориво е много по-чист, особено що се отнася до азотните оксиди и и саждите, характерни за въглеводородните горива.
В американската армия вече е въведено гориво от водорасли , но се оказа, че то не е толкова чисто, колкото се предполагаше. Lufthansa използва биогориво от растително олио при пътнически полет.
Експериментите на НАСА с гориво от птича мазнина не са толкова екстравагантна идея. В Гейсмар, Луизиана, от октомври работи завод, който произвежда по 2500 барела дневно биодизел от остатъци от кланиците за пилета.

Станете почитател на Класа