Заснеха как се променя мозъкът, когато запомня

Екип от учени от Италия, Швейцария и Германия успяха да заснемат за първи път как се променя мозъка в момента на запаметяване, предаде в.“Стампа“. Оказва се, че при този процес се създават истински кръгове, около които пътуват спомените. Резултатите от изследването, проведено под ръководството на Пико Карони от Института Фридрих Мишер от Базилея, са публикувани в сп. „Нейчър“. Освен, че за първи път са получени ценни данни за това как става запомнянето, изследването отваря пътя към разкриване на молекулните бази на спомените, свързани с фобиите и безпокойствието.
По думите на Пиерджорджо Страта, директор на Института по неврология към Университета в Торино. който също влиза в екипа, учените са успели да видят как в действителност мозъкът сортира и разпределя паметта.
Когато трябва да запомним нещо, в малкия мозък се селекционират нещата, които да запаметим: някои биват изпращани за постоянно складиране в различни зони на кортекса, други биват сортирани чрез инхибиторните синапси.
По този механизъм някои неща после се припомнят много бързо, като страховете от нещо само веднъж преживяно. В случая новите кръгове се задържат малко дни, преди да изчезнат. Ако трябва да си спомним обаче други неща, като как се ориентираме в един град или когато учим, кръговете остават по-дълго време и изчезват след седмици.

Станете почитател на Класа